Alla inlägg under januari 2010

Av Lotta Odström - 27 januari 2010 13:43

Ett tag där så trodde jag ju att jag hade energi att ta tag i "Fallet Räkan", hästen som inte var igångsatt när den såldes, hästen vars förra ägare hade som mål att den skulle klara en besiktning till varje pris, hästen som efter endast 3 veckor av försiktig ridning visade sig vara i så dåligt skick att den fortfarande inte är fullt igång............... och det har snart gått  4 månader ............suck!


I vilket fall så har jag inte energi till det här, jag får nåt fel, jag smäller av, jag tuppar av, jag vill dricka vin mitt på dan................jag känner mig alldeles färdig, innan det ens har startat och nu börjar det dra i hop sig, min advokat har skickat ett brev till säljaren.......................jag kan knappt andas ibland. Hjälp!!


Mina fyrfotingar gick in för en timme sedan, snö hade frusit fast på dem och ingen hade rört sig på 2 timmar. Mycket nöjda står de nu i sina boxar och äter hö.


Jag longerade Bubbel i morse innan det började snöa som värst, tänkte jag skulle se hur hon rörde sig, hon har dragit lite till höger.......men det enda jag kunde se var att Bubbs mage är för stor.


Har haft 2 "nödlinjer" idag , Hilden o Sjödin.


Tinus ska på Gabi träning i kväll, i Bollnäs.........hoppas det slutar snöa till dess.

Av Lotta Odström - 25 januari 2010 08:19

Josi har "klivit" av Räkan 2 gånger den här helgen, ena gången inne på SORF när Räkan tvärstannade och vände......Josi hängde på sidan och funderade om hon skulle ta i och dra sig upp eller kanske släppa taget och hasa ner. Räkan tröttnade till slut på Josis beslutsångest och hjälpte henne genom att göra ett litet ryck. Så där ja, nu kom du av!! Josi var efteråt typiskt tonårs dryg och ilsk, det var alla andra i ridhusets fel att hon ramlat av, hon red runt och blängde surt och jag kände att det blev dags för en liten lektion i uppförande, vilket slutade med att hon var arg på mig i stället...............


På söndagen var jag i Gävle och tittade på Orley som hoppade på Helena Persson kurs. Och som han hoppade!! Han såg nästan "preparerad" ut(det är han så klart inte). Han hoppade hus på allt och tog i bak så att han en gång nästan slog runt!! Medans jag stirrade med både förtjusning och fasa på min häst i Gävle nåddes jag av beskedet från Josi( som skulle skritta ut med Sofia) att hon blivit tvungen att kliva av Räkan och leda henne. Räkan hade varit helvild och ingen hänsyn hade tagits till bilar, diken, Josi, rädd ponny med dito ryttare.......När det så gott som bildats en bilkö av folk som stirrade argt och ängsligt fick Josi hoppa av och leda bort hästen. Djävla skaldjur!! Josi berättade sen att hon hoppat upp o ner o upp o ner o upp o ner(alltså hästen) och Josi hade ingen chans att få ordning och reda. Borta på Ringnäs hoppade Josi upp igen, på hemvägen försökte Räkan anfalla en bil.


Bubbel har varit in till ridhuset, hon var mycket bättre en gången innan, och höll god fart. Tinus trimmade jag lite på igår, helt ok.


Gödselvulkanen ser numera ut som en krater, hälften är borta(Lars-Åke) som även lämnat hö(det bar Luc in, miljoners tack) och havre. Ser man på!! Allt på en gång!


Har varit på lagträff i Bollnäs, det var ok, inget nytt under solen........alla "sanningar" bekräftade!! Tyvär!!


Många av oss håller nu tummarna för att Chantalia ska gå igenom besiktningen och få byta ägare. Emelie S red henne på Cia träningen i torsdags.......och som hon red!! Ingen kunde väl tro att hon bara ridit ponnyn en gång tidigare! Hoppas det täpper till truten på alla skitpratare!

Josi tränade också för Cia, hade Tinus som hoppade kanoners bra. Mycket trevlig träning var det också, då Bella o Malin också stog nere på banan.Jag hade så kul.


Vi har haft lite pest här i helgen.........tonårspest! Tror man kan få pesten på riktigt om man går in på hennes rum! Sanering krävs!


Tv har väl varit på lite till o från på kvällarna, jag har dock endast varit vaken mellan 21-22 i går, då det var WC hoppning. Kurten vann efter en sanslös ritt.


Helgens skratt fick sig nog min syster, som lite yr i hatten skulle gå hem från kompisar på natten med man och hund. Tappade först bort hunden, som kom tillbaka, tappade sedan bort mannen, skickade hunden efter mannen, mannen kom tillbaka, ropar på hunden, hunden kommer...........fast det var ingen hund, det var en räv! Som dessutom var närgången och knyckte en vante!


Den här veckan-årets första tävling! Avesta med Bubbel!

Av Lotta Odström - 21 januari 2010 08:18

Jag har nu ryckt upp mig lite när det gäller ridningen och flera gånger i veckan kör jag in hästar till SORF...........snart ska det ju tävlas!! Tinus är klart bäst, lydig och välriden, det märktes inte alls att jag inte trimmat henne sedan i början på december!!! Detta säger mig 2 saker: 1. Tinus har man liksom lyckats med, hon är så som jag vill att hon ska vara. 2. Josi, som ju ridit henne på en del träningar rider nu mycket bättre. Fast om man ska vara petig så "klöser" hon lite när man svänger åt höger, dvs kastar sig på innerhanden.........Men hon har så mycket energi!!! Konstigt, när jag ser Josi rida henne får jag inte samma uppfattning/känsla som när jag rider själv. Hon är mer laddad med mig på ryggen.


Bubbel däremot känns precis som hon ser ut..........och även om hon blivit mycket fräsigare när vi lattjar runt kravlöst ute så är hon fortfarande mindre motiverad på ridbanan. Rätt så tungt. Hon hoppar visserligen fint men då är det ju Josi som sitter på. Min förhoppning är att någon av våra tränare ska säga åt mig att: Den här hästen får ni absolut inte trimma på! Den ska mellan hoppningarna bara ridas ut!


Räkan har jag kört in nu när Josi börjat skolan och jag erkänner direkt att jag hellre dör än rider ut på den ensam!!! Men Räkan är spänstig och mjuk, inte tung någon stans. Och outbildad vilket gör att man inte behöver krångla så mycket. Allt går ut på att få henne att ta stöd på yttertygeln och springa på med bakbenen. Det där sista kräver än så länge viss fart, vilket gör att jag  rider runt i högt tempo, varpå Räkan blir trött för fort och måste travas ut lång och låg och sedan skritta 20 min och sedan har man ridit klart! Så lämpligt! Jag förundras över att hon inte har någon grundkondition alls? Mina andra hästar tex Tinus som vilade mycket förra året var aldrig så här "kass".


I övrigt så har Josi knappt ridit alls den här veckan, hon pluggar och pluggar, men igår körde vi Bubbel till Bollnäs och hon hoppade som hon brukar, spänstigt och inget speciellt krångligt. Josi fastnade dock en gång i den gamla fällan" stå still och vänta oj min tur oj hästen fattar noll oj stopp". Så onödigt!! Den har ju inte stannat på månader! De var 7 stycken på träningen, vilket kändes som väl mycket, speciellt då Emmas skimmel räknas som 2,5 på grund av storleken och dessutom var Lingrens tillbaka och då får man ju se upp även på parkeringen, ni kanske minns parkeringstoryn, ett histriskt botten napp i uppförande!


Jag hade med foder till Gabi och denna gån även till hennes mamma Ingrid, som är en duktig uppfödare, samt till ridskolan. Josi fick hjälpa till och bära, om jag inte visste att min axel satt kvar(jag ser den) skulle jag tro att den var borta helt. Fast inte, för den gör ju ont hela tiden.


Luc har tagit hästbussen till stan för service och besiktning.........jag har alltså den andra bilen och skulle kunna göra något överaskande, som att åka till stan och klippa håret(ser ut som Vargtasss igen).


I kväll Cia träning med Tinus, Räkan ska få skutta nåt i helgen(hon ska tävla på SORF den 20 februari). Tinus ska åka till Stömsholm, Bubbel till Avesta, minst 2 borde gå Pay & Jump den 6 februari..........fast Bubbel kan nog stå över, hon ska ju tävla helgen innan. Josi vill nog hoppa Räkan på någon låg höjd........


Orley ska träna för Helena Persson i Gävle söndag & måndag, jag åker dit i alla fall på söndagen.

Av Lotta Odström - 18 januari 2010 13:52

Jag har just pratat med Peter Eriksson :-) försöker ordna clinic och träning med honom på SORF under hösten..........den här gången kommer det att gå! Han var uppbokat tom april, men menade att sommaren inte var bästa tiden och därför satsar vi på september- Kanske inte ska ta det så mycket senare, sa jag.......det kan bli rätt så kallt i vårt ridhus!!!


Jag vill att clinicen ska vara spännande och lärosam..........men inte en uppvisning, för då kan vi ställa oss och glo på en tävling,  utan vi vill i stället se hur vi kan bli bättre och hur hästarna ska trimmas för att hoppa på bästa sätt. Jag vill ha en grupp med alla duktiga tränare som gästar oss....Leif H, Cia T, Gabi Y m.m, samt en grupp med lite mer lokala förmågor och kanske en ungis grupp. Till träningarna får väl alla som vill anmäla sig och så får vi se vilka som kan/får rida.  Ska bli jättespännande och roligt!!!! 


På tal om ridning så ska jag ta in djur och börja dagens turer in till SORF. Det börjar dra ihop sig-snart börjar tävlingarna(då blir man ännu fattigare) och vi måste trimma på. Alla känns lite vilda just nu.



Av Lotta Odström - 16 januari 2010 16:20

Hmm vad har hänt nu då? Alldeles för mycket.........Om vi börjar med i dag så borde jag minnas. Pay & jump på SORF, körde på morgonen snabbt in Tinus och gömde henne i en box(Tinus o Bubbel är jättehönsiga att ha med på tävling samtidigt), hämtade sedan Bubbel som var vild och stegrade sig på gården här hemma........Räkan gnäggade virrigt från sin hage(där har vi det tredje hönset) vilket inte hjälpte ett dugg. Men hungern tog till slut över och Bubbel hoppade på för att kolla maten ombord. Sedan hoppade Bubbel 1 m och det gick bra, ett stort + för Josi som var med och höll koll på Bubbel som emellanåt hade lite av ångbåts karaktär. Vad säger ni föresten om Josis uppvärmning? Släppte ut dem från bussen, promenerade upp till ridhuset(tog högst 5 min) och runt hörnet kommer då Josi galopp!! Vi måste nog prata lite här.........


Sedan lastade jag Bubbel och stängde alla dörrar och då var det dags att släppa ut Tinus, som hoppade 110 och 120 och gjorde det bra. Duktiga hästar och duktig Josi. När vi burit bort hindrena smög vi ner till bussen med Tinus, som genast fick korn på Bubbel fast hon varken syntes eller hördes. När vi skulle lasta in grejerna därbak försökte TInus äntra bussen bakvägen samtidigt som Bubbel försökte komma ut vilken väg som helst!! När vi fått ner luckan hoppade Tinus på innan vi fått på benskydden ens. Höns hjärnor!!


Hönset därhemma hade motionerat sig själv i djupsnön så vi behövde inte rida något mer. Bubbel flängde runt i sin hage, lekte med pinnar, bet Tinus.......vad kommer all energi ifrån? I går bockade hon rejält när jag red, har alla blivit tokiga?!?


Tinus råkade tappa Josi häromkvällen, tur att hon skötte sig så bra idag för hon har legat lite risigt till.......eller vad säger ni om att på bara några veckors tid lyckats med att  1. Bita Josi. 2 Sparka Josi (råkade visst träffa handen) 3. Tappa Josi hos Alexandra 4. Tappa Josi på byvägen .........


Jag körde in Räkan till SORF på torsdagen, vi var bara lite i vägen för folks dressyr övningar............men hon var rolig! Spänstig och fin och mycket energi!


Varit till Bollnäs och skott Tinus, finns det nåt tråkigare än att sitta och hänga i en iskall smedja? Sedan ska ni veta hur det luktar när man varmskor en häst.........Men det är värt det, för Tinus funkar ju bra nu.


Bar in foder igår, tillsammans med Luc och sedan var det koma en stund för gissa hur man mår när man burit in 5 ton foder?!?


Luc har hyrt en film till sin nya dvd, den hette Slumdog millionair och var jättebra och annorlunda. Vi har även sett en film som heter Children. Den var jätte läskig! Jag blundade flera gånger och vågade inte dricka mitt vin för jag trodde att jag skulle spilla.


Blev bara lite förvirrad häromdagen då jag läste kompisen Bellas blogg(hon ska ha barn snart). Satt och läste samtidigt som jag pratade i telefon, läste inte allt men typ att ett barn hade fötts, han hette Vincent och luktade underbart, det hade gått fort och bra och sedan hade de åkt till ridskolan för att Lars(far till Bellas mage) skulle rida!!!!!!!!!!!! Det var som själva faen tänkte jag! Snacka om att vara ridsugen!!! Men det visade sig sedan när jag läst lite bättre att det INTE var Bella som fött untan någon släkting........


Åkte bort till Jessika M häromkvällen, Em Sköld skulle provrida en ponny som står där, det gick kanoners!! Hoppas att det blir nåt! Spännande!





Av Lotta Odström - 12 januari 2010 07:49

Maria Gretzer igår......det var kul det! Orley var väl inte direkt lysande, mycket spänd och hopade lite brett bak...........tyckte allt var läskigt. Fin var han ju förstås, flätad man och blank. En skimmel var med som var trevlig och Cissis Navidad hoppar ju väl.........men ingen av dem var riktigt i världsklass igår. Orley hoppadde kanon i lördags på Micke träningen, avspänt och lätt.


I övrigt så var det väldigt nyttigt för tex Josi att lyssna och höra att även en sån som Maria kör samma grund "tjat" som morsan därhemma(detta i ponnygruppen) kontakt med yttertygeln, skänkeln alltid på hästen, mjuka händer, tydlig eftergift på hinder, stadig och följsam sits, RAK hals!!!


Det där sista ser man ju sällan, minns en ryttare här i Söderhamn som tränar dressyr för någon lokal förmåga och som sagt och slet i sin hästs hals -Den vill inte böja på halsen, klagades det............Varför ska den göra det frågade jag...Inget svar.......Jag ska säga att precis som så många andra älskar Josi sin innertygel..........men vi försöker i alla fall lära henne vikten av att ha hästen på yttertygeln........aldrig skulle vi väl lära ut något annat. Och om man tror att det finns några tricks som en sån som Maria Gretzer och andra storfräsare kan lära ut............då har man fel! Det är bara att "nöta" på.


Tyvär var ungefär halva ponnygruppen bedrövligt dålig.........och ändå hade alla ridit Msv A. Hur??? En hade sådan felaktig sits att det var pinsamt, hon använde bara innertygeln och hade inga ben på hästen. Det sög!!


Här hemma då........longerade Räkan i den djupa snön på ridbanan, allt för säkerheten(min egen). Hade dock fel, det var långt i från riskfritt!! Räkan klev på min häl i den djupa snön(hon kom alldeles för nära mig). Jag tror faktiskt att jag tuppade av några sekunder av smärtan, trodde foten lämnat resten av kroppen!!


Två besked nådde mig under dagen, ett mycket glädjande och ett som kan komma att ha förödande effekt.


Hade också ett givande samtal med advokaten, nu ska vi sätta fart(och innan jag nåddes av det förödande beskedet hade jag energin som krävs).


På Ryttarstugan brändes en del pengar tyvär.....Josi som snott min Kingsland dunjacka har nu dragit till skolan i min alldeles nya jacka från i går..........suck.



Av Lotta Odström - 11 januari 2010 07:47

Helgen har till stor del tillbringats i Gävle hos Gavelli, där Micke Schultz hade träning. Orley lördag(han var väldigt fin), Tinus-Josi söndag. Tinus var rätt hispig då de i ett av hörnen vid läktaren kokade korv, vilket ångade fint i den is kalla luften...........kanske ett kannibal kok för hästar tänkte Tinus! I övrigt var det en mycket bra träning med tävlingskänsla............viktigt att träna på det också och inte bara bli världsbäst på att komma intill på små hinder och läga in ett till...........man vinner ju snarare på att kunna plocka bort ett, eller hur!


I dag blir det Gävle igen, Orely på Maria Gretzer clinic och Ryttarstugan! Nice! Och polarna Carlsson från Bollnäs ska med!


Nu börjar ju skolan igen och man är "av" med Josi...........hon har varit en "hit" det här lovet! Ridit 1-2 hästar varje dag, även i värsta kylan, mockat alla dar(nåt undantag) och framför allt ridit den fasansfulla Räkan! Som jag nu är ensam med och som måste motioneras. Alla dagar. Annars blir den ännu vildare. Den stod i förgår, tänkte att den behövde vila lite, den har ju börjar trappa upp träningen.........but it was a bad idea. Igår red jag bakom Josi på den välsignat trygga Bubbel..........och jag såg på nära håll vad Räkan kan göra med sin ryttare! Har ju upplevt det själv också, en gång räckte.........kommer att bli några turer in till SORF, jag tänker inte rida ut ensam på den. Och nu när skolan börjar får ju jag rida en del igen........


Väntar in min första foderleverans från Svenska Foder den här veckan.........det ska bli kul.

Av Lotta Odström - 8 januari 2010 16:36

  

Här har vi Dany på en ny häst som jag inte sett tidigare........mamman är även mor till Wandor van de Wispelare(se nedan) och pappa Balobuet eller en av hans söner, minns inte riktigt...........de har sällan en dålig häst liksom......

Ovido - Quiz & Flashcards